Djupdykning i Albaniens kultur

Igår fick jag uppleva något mycket trevligt.

Jag hade bestämt att gå och titta på Multiteket (Helsingborgshems, ungdoms verksamhet). Markus och Björn Tillsammans med Mustafë Berisha och hans två döttrar hade förbered ett mycket enkelt och spännande halvdag om den albanska landet, kulturen, myter, folkdräkt mm. Jag blev så imponerade om denna sätt att jobba med kulturer för att öka förståelsen. Jag förstod från Björn och Markus att de kommer att göra likadant med ett par länder till. Mycket bra - tycker jag. Bra satsning från Drottninghögsskolan och Multiteket. Det var bra att HD var där och skrev om det - goda exempel bör spridas. 

 /Jashar Berisha


________________________________________________________________________
 
Donika Berisha samlar sexorna till albansk dans. Härlig musik fyller rummet och eleverna provar de nya stegen. De som kommer från Kosovo kan redan. På fester hemma blir det ofta dans. 

Marcus Bellatreccia har klätt sig albanskt för dagen och bjuder på baklava när eleverna går ut på rast. Alla uppmanas att åtminstone smaka.

 
Johanna Anttila tycker det är kul att få veta mera om länderna som skolkamraterna kommer ifrån. Att prova på dans gör det ännu roligare. 

Donika Berisha från Förslöv kommer ursprungligen från Kosovo och är uppväxt med albansk dans och musik. Nu lär ut vad hon kan.

bilderna är tagna av HD - s fotograf: Stefan Ed

Djupdykning i Albaniens kultur (Helsingborgs Dagbladet)

Donika Berisha från Förslöv kommer ursprungligen från Kosovo och är uppväxt med albansk dans och musik. Nu lär ut vad hon kan. Johanna Anttila tycker det är kul att få veta mera om länderna som skolkamraterna kommer ifrån. Att prova på dans gör det ännu roligare.

Marcus Bellatreccia har klätt sig albanskt för dagen och bjuder på baklava när eleverna går ut på rast. Alla uppmanas att åtminstone smaka.

Donika Berisha samlar sexorna till albansk dans. Härlig musik fyller rummet och eleverna provar de nya stegen. De som kommer från Kosovo kan redan. På fester hemma blir det ofta dans.


Helsingborg. Multiteket På Drottninghög är platsen som tar barnen till de olika länderna. Gambia, Irak och Vietnam väntar under våren. Just nu är det Albanien som eleverna i årskurs 4-6 besöker.

- Varsågod och smaka, säger Marcus Bellatreccia och bjuder fram en bricka med baklava.

Johanna Anttila biter misstänksamt i den spröda kakan.

- Mmmm, rätt så gott!


Det är sexornas dag på Multiteket. De har just hört berättelser om Albaniens historia och lyssnat på en sedelärande saga om besa e shiqptarit - den albanska moralen att alltid hålla ett löfte oavsett vad som händer.

På Drottninghögsskolan talas det 18 språk. De flesta barnen har hamnat här på grund av krig. Projektet på Multiteket är ett sätt att fokusera på andra saker och lära sig lite mera om varandra.


- Vi har satt ihop programmet ut ett kulturellt perspektiv och tar hjälp av föreningar, boende och föräldrar. Vi frågar personer från de stora invandrargrupperna vad de vill att vi ska berätta om deras länder, säger Björn Kruse på Multiteket.


Barnen tycker det är roligt och intressant.


- Det får mig att tänka lite annorlunda. Att skolkamrater från Kosovo faktiskt har hört de här sagorna när de var små. Och att deras föräldrar och förfäder verkligen har upplevt det som vi läser om som historia, säger Johanna Anttila.

Efter rasten ska halva gruppen dansa. De andra ska lära sig sjunga Broder Jakob på albanska tillsammans med Mustaf Berisha. Hans döttrar Donika och Doruntina hjälper till.


- Är det någon som har dansat albansk folkdans någon gång, frågar Doruntina Berisha.

Ett par händer räcks upp. De andra får lära sig stegen från början. Danserna är vanliga på fester, och då dansar alla tillsammans. Det är svårare än man tror att få fötterna att lyda, men de flesta försöker.

- Vi hoppas att det här kan kan locka barnen att också komma till våra andra aktiviteter på Multiteket, säger Björn Kruse.


Pamela Kocken
[email protected] 042-489 90 04


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0