Min valanalys:
Så här tycker jag ? jag säger inte att jag har rätt, men ändå!
Jag sitter på min balkong och tittar över sundet. Tankarna flyger till Pia Kjaersgaard och den framgång hon gjorde när danskarna gick till val. Framför mig har jag bilden när Lars Leijonborg rev sönder ett papper i protest mot Pias främlingsfientliga politik framför Pia på den danska TV ? n. Jag undrar och begrundar vad är det som har hänt.
När jag gör min analys så kommer jag fram till följande:
Jag tror faktiskt att valresultatet i Sverige handlade nästan enbart om invandrare och allt begreppet invandrare förknippas samt vår dåliga förmåga att ta vara på varandras styrka.
Dem borgerliga partierna red sin vinst på följande begrepp som så väl gick hem. ?Bidragstagare?, ?bidragsfusk?, ?Utanförskap?, ?Stökiga Elever?, ?Mer makt åt lärare (ska dem införa aga i skolan eller?)?, ? pigavdrag?, ?Utanförskapens Karta från FP?, ? mm.
Det är väl dags att vi talar klarspråk. Jag träffar många människor dagligen. Jag hör och upplever dagligen att samtliga av dessa begrep associerar med invandrare och den ?misslyckande? integrations politik.
Problemet enligt mig ligger inte i att vi inte har gjort något, socialdemokraterna har gjort enorma reformer och har en fantastisk politik då rättvisa och solidaritet är högt prioriterat. Sverige har bra ekonomi, bra skola, bra vård, bra infrastruktur och satsar på att förbättra miljön alltså Sverige har en bra välfärd och allt kan bli bättre. Men det som skiljer sig mellan oss socialdemokrater och dem borgerliga är att vi inte har vågat tala klarspråk och våga stå för det vi gör och tror på.
Själv tror jag att i överlag går det bra även när det gäller integration. Vi har problem men inte problem av den karaktär som inte går att lösa. Vi har förorter som är segregerade men som kommer att integreras med tiden. Att bli integrerad är en process och det tar tid. Att starta om sitt liv i Sverige och börja om från början med allting är inte någonting man kan göra under natten. Alltså, vi har talat olika språk. Vi socialdemokrater med det traditionella sättet som solidaritet, rättvisa och kanske till en vis del omhändertagande medan dem borgerliga med folkpartiet i spetsen drev den hårda linjen och hittade dagens syndabock som Ny Demokrati en gång i tiden, eller som Pia Kjaersgaard, invandrarna. Uttrycket utanförskap skulle bli den som var avgörande och skulle användas flitigt från alla fyra partierna för att gå segrare den 17 september 2006.
Folkpartiet var ledande i den här kampanjen och i god tid tog till sin famn Mauricio Rojas och Nyamko Saboni för att tillsammans med Avni Dervishi leda och utforma Integrationspolitiken, den politik som skulle gå hem. Dessa tre tillsammans blev partiets samt alliansens röst för att vinna valet. (Nyamko Saboni som numera är Integrationsminister har fått kraftig kritik för bland annat som islamofob mm) Att använda invandrare mot invandrare är ganska ?smart? politiskt drag. Det blir lättare att försvara den politik man vill bedriva och låter trovärdigt också. En tant sa till mig en dag under valkampanjen; ?hörde du han Rojas? han säger att invandrare inte gör ingenting och det tror jag på, för att jag faktiskt inte känner någon invandrare som jobbar?. När jag berättade att jag alltid har jobbat och stolt betalt/betalar skatt så sa hon att du måste vara ett sällsynt fall. Jag vet att Mauricio aldrig har sagt det men frågan är hur upplevs när Rojas med kompani beskriver den ?misslyckande? integrationspolitik som vi socialdemokrater har gjort. Han blir trovärdig när han pratar OM folk som haft samma öde som han, alltså invandrat till Sverige.
På folkpartiets hemsida när det gäller integration finns följande punkter:
Folkpartiet vill:
Införa en jobb- och utvecklingsgaranti med krav på motprestation
Införa språkkrav för medborgarskap
Införa en kunskapsgaranti i skolan
Tredubbla antalet närpoliser i utanförskapsområden
Bekämpa diskrimineringen
Genomföra en informationssatsning och diskussion om samhällets värdegrund
Som det framkommer från Folkpartiets integrationsprogram så har man hittat problemet som är invandrarna i utanförskapsområden samt hittat lösningen tredubbla antalet närpoliser där. Här kan man lägga den bild som svenska folket får serverat via media är att invandrare, fuskar med bidrag, deras barn är ohanterliga, alla farliga invandraregäng i samhället, nästan alla brott begås av invandrare, dem vill inte jobba, dem väljer själv att bo på getto/utanförskapsområden och vill inte lära sig svenska. För mig är det här ganska lätt mattematik. Vokabulären under valet, det man läser, hör, ser på media är lika med att människor är rädda, människor är oroliga för framtiden. Där försvann en del av dem som brukade rösta på oss.
Det som borgerliga gav folket att tro är att: ?vi kommer att integrera (läs assimilera) invandrarna så fort dem kommer till Sverige?. ?Vi kommer att tvinga dem att uppföra sig i skolan?, ?vi kommer att tvinga dem att ta vilket jobb som helst?, ?de kommer att städa för dem andra för en liten peng?, ?de skall inte fuska med bidrag mer?.
Jag tror att här hittar vi förklaringen till Sverigedemokraternas framgång också.
Jag har svårt att tro att dem som flydde från oss valde den borgerliga linjen för att dem har bättre politik för företaget!?, jordbruk, bättre vård, bättre miljö eller deras utrikespolitik. Socialdemokrater har aldrig förr stått så nära mitten som vi har gjort under den sista mandatperioden (enligt mig). När man ser på alla reformer och lättnader för företag som vi har infört.
Faktum är att för varje år som går, sjunker antalet invandrare som går arbetslösa alltså processen fortsätter i sin takt. Dem borgerliga partierna kommer snart att märka att man inte kan forsa processer hur mycket som helst, men man kan hjälpa processer. Allting har sin gång så integrationsprocessen med.
Det jag har saknat är att vi inte vågat tala om det vi har gjort, det som är planerat att göra i klarspråk. Integrationspolitiken för oss socialdemokrater har alltid varit en viktig fråga. Men på något sätt har vi drivit den tysta linjen. Att tänka och göra men inte säga mycket. För mig en bra socialdemokratisk integrationspolitik är då vi vågar säga som det är, även när vi har stora och små problem. Förvisso gäller detta allt.
När Vi socialdemokrater tillsammans med Moderater lade ner GA ? skolan för ?Integrationens skull? det blev turbulens i vårt parti. Jag jublade av den anledningen att jag inte ville se en skola med 98 % elever med invandrare bakgrund mitt i Helsingborg. Jag ville se invandrare barn mötas på ett naturligt sätt även med svenska barn. Senare fick man veta att GA - skolan lades ner eftersom det inte gick att lägga ner en annan skola! Vi bluffade och vi blev avslöjade. Hur blir vi trovärdiga då? Integrationspolitiken kräver att vi är målmedvetna, ärliga och långsiktiga. En sann socialdemokrat ser sanningen (läs problemet) i ögat, planerar och sedan tar fram handlingsplan, sätter igång med arbete och vågar omvärdera sin politik för att nå målet.
När Ilmar Reepalu tillsammans med folkpartiet i Malmö berörde frågan att det var många invandrare i Malmö och det hade blivit nästan ohanterligt då blev han nästan lunchad från oss socialdemokrater. Efter valet fick Ilmar sitta kvar, alltså socialdemokrater vann valet i Malmö.
Jag har levt i Sverige 16 år. Jag vet att svenskar inte är rasister och definitivt vill jag inte på något sätt framhäva med mitt brev att svenskar är rasister eller främlingsfientliga. Däremot vill jag framhäva att man är försiktig och måttligt rädd för den okända ? vem är inte det?
Jag tror inte att dem borgerliga har bättre lösning på problemet. Det som kommer att hända är att folk (invandrare) kommer antingen att söka sig utanför Sverige eller att många kommer att bli psykiskt knäckta. De partier som vinner valet på folks rädsla skulle jag vilja kalla förlorare.
Det vi socialdemokrater behöver är att prata klarspråk. Att våga förnyas, att släppa fram nya krafter och låta folk som alltid tror sig veta bäst vila en stund och framförallt att våga prata om dem problem vi har. Vi behöver förändra den rekryteringspolitik som har framförts dem senaste åren. För många upplevs det att om man inte känner någon i den inre kretsen då är det svårt att gå framåt. Nästan på alla poster skall de som är ?beprövade? sitta. (läs dem som känner någon i den inre kretsen) ? hur kan man bli beprövad om man inte släpps fram?
Jag vill med rent samvete intyga att jag inte tillhör någon falang fast ganska trött på upprepande dumheter vi har gjort. Jag är en socialdemokrat som vill partiets bästa och som är ganska orolig för partiets framtid. Dem som tycker att jag är en uppstickare skall inte vara oroliga och anstränga sig för att ?rensa? mig. Jag har tappat lusten ganska bra för att ta fajten ? vill inte ta fajten med mina eftersom vi har rätt så många att fajtas med. Ska vi överleva överhuvudtaget så ska vi ta vara på varje liten styrka vi har. Lått mig citera ett ordspråk som jag EJ vet om det är svenskt eller kommit hit med någon invandrare: ?De som har gott mod, de kommer längst?. Modet hos oss måste ju vara att se styrka i varandra och inte se varandra som hot.
För mer en ett år sedan hade jag med mitt initiativ en sittning med Per ? Arne Håkansson vår Ombudsman och Ann Arleklo Ordförande arbetarkommunen i Helsingborg. Jag framförde mina tankar både verbalt och i skrift form hur vi skulle gå ur den inre konflikten och bli starkare. Jag mins att båda två var positiva till förslaget och lovade att dem skulle ta upp i styrelsen. Jag vill inte säga att min ide var den bästa men minst ett svar borde jag ha fått.
Med hopp att vi drar lärdomar från den här valförlusten önskar jag er alla en fortsatt trevlig vacker höst och blicken framåt mot våren.
Jashar Berisha
http://www.berisha.se http://www.s-info.nu/berisha http://www.berisha.blogg.se
Stolt sosse, invandrare och skattebetalare.